• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se

  Georges Seurat 1859 - 1891

  Žorž Pjer Sera (franc. Georges-Pierre Seurat je francuski slikar, osnivač neoimpresionizma. Najpoznatiji je po tome što je osmislio tehnike slikanja poznate kao hromoluminarizam i poentilizam. Iako manje poznati od njegovih slika, njegovi crteži u kontrastnim bojama takođe su stekli veliku kritičku ocenu. Seraova umetnička ličnost se sastojala od kvaliteta koji se obično smatraju suprotnim i nekompatibilnim: s jedne strane je njegov ekstremni i delikatni senzibilitet; s druge strane je strast za logičkom apstrakcijom i gotovo matematičkom preciznošću uma. Njegov veliki rad Nedelja popodne na ostrvu Le Grand Žat (1884–1886), izmenuo je pravac moderne umetnosti inicijacijom neoimpresionizma, i predstavlja ikonski primer slikarstva 19. veka.
  Rođen je u dobrostojećoj porodici u Parizu. Studirao je kao vajar. Na Školi lepih umetnosti (Ekol de Boz ar) je bio od 1878. do 1879. Godinu dana je bio u vojsci u Brestu, pa se vratio u Pariz 1880. Posvetio se usavršavanju crtanja crno belom tehnikom. Tokom 1883. naslikao je prvu veliku sliku "Kupanje kod Asnijera".

  Pošto su odbili da prime njegovu sliku da bude prikazana u pariskom salonu, okrenuo se od etabliranih prema nezavisnim umetnicima. Zajedno sa drugim nezavisnim umetnicima osnovao je 1884. Salon nezavisnih umetnika. Tu se sprijateljio sa Polom Sinjakom sa kojim je delio iste ideje o poentilizmu. Leti 1884. započeo je svoj veliki rad Nedelja popodne na ostrvu Le Grand Žat. Dve godine je radio to veliko platno.

  Kasnije se preselio u mirniji studio, gde je tajno živeo sa mladim modelom Madlenom Knobloh. Sa njom je dobio i sina 1890. Dva dana pred smrt je upoznao svoje roditelje sa svojom porodicom. Kratko nakon Žoržove smrti Madlen je rodila drugoga sina. Žorž Sera je umro od meningitisa 1891. Njegov poslednji rad Cirkus ostao je nedovršen.
  Tokom 19. veka mnogi naučnici su pisali o osjetilima vida, a posebno boje. Ševrol je bio francuski hemičar, koji je restaurirao stare tapiserije. Otkrio je da dve boje jedna kraj druge daju utisak neke treće boje, kada se gleda sa udaljenosti. To otkriće je bilo bata za tehniku poentilizma.

  Žorž Sera i Pol Sinjak su koristili tehniku poentilizma ili divizionizma. Boje su se nanosile na platno u tačkama jedna do druge, po principu komplementarnosti. Nastojali su postići harmoniju boja i nanosili su je u tačkama.

  Sera je osim toga verovao da se boje mogu koristiti da se postigne harmonija i emocija u umetnosti. na sličan način kako muzičari koriste varijacije zvuka i tempa da bi stvorili harmoniju. Veselje na slikama postiže dominacijom svetlih tonova i toplih boja i linija usmerenih gore. Mir se postiže balansom svetla i tame i toplih i hladnih boja, a linije treba da budu horizontalne. Žalost se postiže korištenjem tamnih tonova, hladnih boja i linija usmerenih nadole.
  Loading...