• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se

  Paul Gauguin 1848 - 1903

  Rođen je 1848. godine u Parizu. Ežen Anri Pol Gogen, kako je glasilo njegovo puno ime i prezime, školovanje započinje u Orleanu. Po povratku sa okeana, gde je proveo pet godina, odlučuje da se zaposli, kako bi sebi i sestri olakšao život. Ubrzo postaje jedan od najuglednijih bankara. Ženi se sa Mati Sofi Gad, sa kojom je imao petoro dece. U slobodno vreme počinje da slika. Svoj prvi pejzaž ponudio je Salonu slika i, na njegovo iznenađenje, sliku su prihvatili. Postao je poznat kao bogati bankar koji pomaže siromašnim umetnicima. Tada počinje da izlaže zajedno sa slikarima impresionizma.

  Sa 35 godina povlači se iz bankarstva i tada njegov život kreće silaznom putanjom. Za razliku od slikarstva koje mu je dobro išlo, njegov brak počeo je da se raspada. Sa porodicom se seli u Ruan, zbog jeftinijeg života. Prodaje svoju vrlo vrednu kolekciju slika za malu svotu novca. Donosio je pogrešne odluke, ali je sve to radio kako bi ishranio porodicu. Razvodi se 1885. godine. Tada odustaje od impresionizma i okreće se postimpresionizmu. Iako je njegov impresionistički rad bio prihvaćen, postimpresionistički naišao je na podsmeh. Upoznaje Van Goga i sa njim odlazi u Bretanju. U Bretanji je boravio od juna do novembra 1886. godine i tu je započeo slikarski život. Sebe pronalazi u egzotičnim pejzažima, gde dominira kolorit i preklapanje boja.
  U Parizu 1893. organizuje izložbu, koja je prošla sa negativnim kritikama. U februaru 1895. napravio je još jednu izložbu, na kojoj je prodata samo jedna njegova slika. Tada zauvek napušta Francusku i seli se na Tahiti. Pošto je ostao bez novca, od prijatelja traži pomoć. Od Direkcije za umetnost, kojoj je želeo da proda svoje slike, dobija samo 200 funti uz obrazloženje da im se dela ne dopadaju. Gogen taj novac vraća u Pariz.

  Bolestan i napušten od svih nastavlja da stvara. U tom periodu nastaje i slika Odakle dolazimo? Ko smo? Kuda ćemo?. Osuđen je na 3 meseca zatvora, pošto je stao na stranu urođenika. Rano ujutru 8. maja 1903. godine izvršio je samoubistvo. Do kraja života ostao je nesrećan i nepriznat. Gogen je za sobom ostavio najznačajnija dela likovne umetnosti kao što su: Obala mora, Pejzaž Martinka, Borba Jakova sa anđelima, Žuti Hristos, Lepa Anđela, Duh mrtvih bdi, Na plaži, Žena sa mangom, Materinstvo, Tahićanka i mnoga druga.
  Loading...