• Morate uneti minimum 3 karaktera

  • Moj Nalog
  Prijavi se

  Vincent Van Gogh 1859 - 1890

  Vinsent van Gog je jedan od 3 najveća slikara postimpresionizma i jedan od najcenjenijih slikara uopšte.

  Poreklom iz Holandije, bio je teolog i sveštenik u rudniku i slikao je rudare tamnim mrkozelenim bojama. Posle kratke pariske impresionističke faze kada rasvetljava paletu i napušta socijalne teme, Van Gog odlazi u Arl, na jugu Francuske, gde započinje njegov arleanski period. Kopirao je Milea, Gogena i Lotreka.

  Intenzivno je koristio crvenu i zelenu boju i povodom svoje slike Kafana noću piše svom bratu Teu u Parizu: "Soba je krvavo crvena i tamnožuta, u sredini je zeleni bilijar i četiri svetiljke limunove boje, koje bacaju narandžasto-zelenu svijetlost. Svuda se bore najrazličitije zelene i crvene boje: u sitnim likovima protuva koje spavaju, u praznoj i žalosnoj sobi... Pokušao sam da crvenim i zelenim izrazim strašne strasti ljudske duše."

  Van Gog je začetnik kolorističkog ekspresionizma. Kada je Pol Gogen došao u Arl počeo je da slika zajedno sa Van Gogom, ali ubrzo njih dvojica počinju da se svađaju. Gogen ga napušta, a Van Gog odlazi u duševnu bolnicu u San Remi, gde odseca sebi uvo, kažnjavajući sebe na taj način. Na slikanju u prirodi, kada mu nije išlo od ruke, ubio se pištoljem, kojeg je nosio zbog šumskih životinja, u svojoj 37. godini života.
  "Ovaj čovek je morao ili da poludi ili da na drugi način ode dalje od svih nas. Nikada mi ne bi palo na pamet da će mu i jedno i drugo poći za rukom" rekao je Kamij Pisaro posle smrti Vinsenta Van Goga.
  I gde ćete bolji epitaf za umetničkog genija koji je živeo za slikarstvo i koga je upravo slikarstvo odvelo u ludilo i smrt?
  Loading...